Масляну святкували,
Люту зиму проводжали.
Були танці, були співи
Та й млинці усім на диво.
Ой, яке ж то гарне свято-
Вас дозвольте привітати!
Масляна привітання
В Україні останній тиждень перед постом мав кілька назв – Масляна, Сиропустний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. Його можна поділити на три основні частини: зустрічний “переломний” понеділок, “широкий” четвер та “прощальна” (чи “шуткова”) неділя. Кожна з цих частин мала свою обрядову специфіку.
Основою обрядовою українською стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Також виготовляли гречані млинці, заправлені смальцем. Млинцями частували протягом усього тижня. Досить популярними серед народу були сколотини од масла (маслянка). “Нехай буде, – казали в таких випадках, – і маслянка, аби щоранку!”
Основою обрядовою українською стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Також виготовляли гречані млинці, заправлені смальцем. Млинцями частували протягом усього тижня. Досить популярними серед народу були сколотини од масла (маслянка). “Нехай буде, – казали в таких випадках, – і маслянка, аби щоранку!”
Немає коментарів:
Дописати коментар